Μελέτη Κερατοειδή και Οφθαλμομέτρηση

Γυαλιά Ηλίου
Γυαλιά Ηλίου
21 Σεπτεμβρίου 2017
Εκτίμηση Ποιότητας και Ποσότητας Δακρύου
Εκτίμηση Ποιότητας και Ποσότητας Δακρύου
22 Σεπτεμβρίου 2017
Μελέτη Κερατοειδή και Οφθαλμομέτρηση

Η μελέτη του κερατοειδή χιτώνα και η οφθαλμομέτρηση είναι απολύτως αναγκαία στη διάγνωση και στην παρακολούθηση του αστιγματισμού, στην εφαρμογή φακών επαφής, όπως επίσης και στη διάγνωση προβλημάτων και παθήσεων όπως είναι ο κερατόκωνος.

Ο κερατοειδής είναι το σημαντικότερο διαθλαστικό μέσο του ματιού. Η διαθλαστική του ισχύς είναι 43 D διοπτρίες και αποτελεί περίπου τα 2/3 της συνολικής οπτικής ισχύος του ματιού καθώς μαζί με τον πρόσθιο θάλαμο και το φακό του ματιού διαθλούν το φως.
Ο κερατοειδής, ο διάφανος και εξωτερικός χιτώνας του ματιού είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους ιστούς του σώματος. Δεν έχει αιμοφόρα αγγεία και παίρνει οξυγόνο απευθείας από τον αέρα. Η πρόσθια επιφάνεια του είναι ένα λείο κάτοπτρο και έχει φυσιολογικά καμπυλότητα περίπου 7.8 mm. Η μέτρηση της καμπυλότητας του κερατοειδή χιτώνα γίνεται με το οφθαλμόμετρο ή κερατόμετρο.

Η μελέτη του κερατοειδή χιτώνα γίνεται με οφθαλμομέτρηση.με παρατήρηση στη σχισμοειδή λυχνία και συμπληρωματικά αν χρειαστεί με τοπογραφία κερατοειδή η οποία αναλύει ποιοτικά και ποσοτικά τα χαρακτηριστικά του κερατοειδή και απεικονίζει τη μορφολογία του.
Φλεγμονές όπως η κερατίτιδα,εκδορές,τραυματισμοί έλκη, νεοαγγειοποιήσεις, αλλά και δυστροφίες και εκφυλιστικές νόσοι του κερατοειδή χιτώνα όπως είναι ο κερατόκωνος ελέγχονται από την Οπτομέτρη κατά τη μελέτη του κερατοειδή χιτώνα.
Για τη σωστή εφαρμογή των μαλακών φακών επαφής, όσο και των ημίσκληρων ή κερατοκωνικών φακών επαφής είναι απαραίτητη η μελέτη του κερατοειδή χιτώνα από την Οπτομέτρη.

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;