Διπλωπία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Μαρτυρίες ασθενών
Ζαβιτσάνου Γεωργία – Αθήνα
17 Σεπτεμβρίου 2017
Αμβλυωπία (Τεμπέλικο μάτι - Στραβισμός)

Η αμβλυωπία ή το λεγόμενο «τεμπέλικο μάτι» είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και μέχρι εννέα ετών, όπου ο παιδικός οφθαλμός βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη.
Η μη φυσιολογική ανάπτυξη σε ένα μάτι στα πρώτα χρόνια της ζωής οδηγεί σε μείωση της όρασης – αμβλυωπία.

Τύποι αμβλυωπίας

Λειτουργική: Όταν συμβαίνει σε μάτια υγιή και όχι παθολογικά ή με κάκωση.
Οργανική: Στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα ανατομικό ή εκφυλιστικό όπως συμβαίνει στο συγγενή καταρράκτη.

Αμβλυωπία

Αιτίες αμβλυωπίας

Όταν υπάρχει ανισομετρωπία, δηλαδή τα δύο μάτια έχουν μεγάλη διαφορά βαθμών μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού, με αποτέλεσμα η ευκρίνεια να διαφέρει στο δεξί και στο αριστερό μάτι, ή όταν υπάρχει στραβισμός, δηλαδή τα δύο μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα και έτσι οι εικόνες που στέλνουν τα δύο μάτια στον εγκέφαλο είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Ο εγκέφαλος αναγκάζεται να αναιρέσει τη θαμπή εικόνα και έτσι το μάτι που στραβίζει με τα χρόνια δεν αναπτύσσει φυσιολογική όραση και «τεμπελιάζει».
Στην αμβλυωπία είναι απαραίτητη η πρόληψη. Όλα τα παιδιά είναι απαραίτητο να εξετάζονται από δυόμιση ετών από τον Οπτομέτρη.

Θεραπεία

Ο εξειδικευμένος Οπτομέτρης βάσει προγράμματος κλείνει περιστασιακά το καλό μάτι με σκοπό να ενδυναμωθεί η όραση του «τεμπέλικου» ματιού.
Ο εξειδικευμένος στη χαμηλή όραση Οπτομέτρης είναι ο πλέον ειδικός για να βοηθήσει στη βελτίωση της οπτικής οξύτητας του αμβλυωπικού ματιού με τη χορήγηση εξειδικευμένων γυαλιών και φακών και την εκτέλεση εξατομικευμένων οπτικών ασκήσεων.

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;