Πρόωρα νεογέννητα με διάρκεια κύησης μικρότερη των 31 εβδομάδων και βάρος λιγότερο των 1.250 γραμμαρίων είναι πιθανό να εμφανίσουν αμφιβληστροειδοπάθεια προωρότητας, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο μικρότερο είναι το βάρος γέννησης.
Η αμφιβληστροειδοπάθεια προωρότητας χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη νεοαγγείων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τα οποία κάποιες φορές μπορεί να δημιουργήσουν μέχρι και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, που οδηγεί στην τύφλωση.
Ένας άλλος παράγοντας που παίζει πρωταρχικό ρόλο για το νεογνό είναι η χορήγηση οξυγόνου, το οποίο, αν δεν χορηγηθεί στη σωστή πυκνότητα, αυξάνονται οι πιθανότητες το πρόωρο να εκδηλώσει αμφιβληστροειδοπάθεια.
Στις ελαφριές περιπτώσεις η όραση μπορεί να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ σε άλλες μπορεί να είναι πάρα πολύ χαμηλή, έως και λιγότερη από 1/10. Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον η όραση διατηρηθεί μέχρι το πέμπτο έτος της ηλικίας, το παιδί έχει πολλές πιθανότητες με τη χρήση βοηθημάτων χαμηλής όρασης να μπορεί να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.
Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;