Το Retiplus είναι το πρώτο βοήθημα χαμηλής όρασης που διευρύνει το οπτικό πεδίο και έρχεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όσων έχουν χάσει μέρος της περιφερικής όρασής τους από μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, γλαύκωμα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθειαοπτικές νευροπάθειες, και άνθρωποι που έχουν ημιανοψία  όπως και εκείνοι που έχουν υποστεί ισχαιμικά επεισόδια, μηνιγκίωμα στο οπτικό νεύρο, όγκο στον εγκέφαλο και ανευρύσματα.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και εύχρηστο σύστημα το οποίο μπορεί να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη και καθαρή εικόνα του περιβάλλοντος στα άτομα που εμφανίζουν οποιαδήποτε μορφή χαμηλής περιφερικής όρασης, (σηραγγοειδής όραση, ημιανοψίες κ.λ.π.) διευκολύνοντας την κίνηση και την καθημερινότητά τους.

Το Retiplus εκμεταλλεύεται τις τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας συνδυάζοντας τα έξυπνα γυαλιά που συνοδεύουν πλέον πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες με ένα ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό. Εκ πρώτης όψεως τα γυαλιά της Epson που χρησιμοποιεί το σύστημα δεν φαίνονται να διαφέρουν από εκείνα που χρησιμοποιούνται στα διάφορα video games ή στα drones. Η λειτουργία τους ωστόσο είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χαμηλής όρασης με στόχο τη διεύρυνση και τη «συμπλήρωση» του οπτικού πεδίου.

Τι προσφέρει το Retiplus

Φορώντας τα ο χρήστης αποκτά αμέσως και σε πραγματικό χρόνο διευρυμένη εικόνα του χώρου ώστε να μπορεί να εντοπίζει τα εμπόδια για να κινηθεί με άνεση και ασφάλεια. Παράλληλα, μέσω του τηλεχειριστηρίου τους, μπορεί να αυξήσει τη φωτεινότητα όταν κινείται σε χώρους με χαμηλό φωτισμό ή να κάνει «ζουμ» για να φέρει κάποιο σημείο ή αντικείμενο πιο κοντά. Μπορεί επίσης να δει τον χώρο σε «αρνητικό», φωτίζοντας τα περιγράμματα των αντικειμένων σε σκούρο φόντο ώστε αυτά να γίνονται καλύτερα ορατά (η συγκεκριμένη λειτουργία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά ιδιαίτερα στην κίνηση, κυρίως όταν πρέπει κάποιος να ανεβοκατέβει σκάλες ή να κινηθεί σε κλειστούς χώρους).

Εξατομικευμένες ρυθμίσεις Retiplus

Ο εξοπλισμός αποτελείται από τα έξυπνα γυαλιά MOVERIO της EPSON, φίλτρα με διαφορετικές διαβαθμίσεις τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν στον σκελετό και ένα τάμπλετ το οποίο χειρίζεται ο ειδικός οπτομέτρης για να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Μέσω του τάμπλετ ο ειδικός εντοπίζει καταρχάς τις περιοχές του αμφιβληστροειδή που είναι λιγότερο επιβαρυμένες και ρυθμίζει τις δυο οθόνες των γυαλιών ώστε να προβάλλουν τις εικόνες στις συγκεκριμένες περιοχές. Στη συνέχεια, «βλέποντας» ουσιαστικά μέσα από τα μάτια του ασθενούς, ο οπτομέτρης μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη να μεγεθύνει ή να σμικρύνει την εικόνα και να προσαρμόσει διάφορες παραμέτρους του βίντεο, όπως η φωτεινότητα ή το κοντράστ για καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.
Πέραν της βασικής ρύθμισης, ο ειδικός μπορεί επί πλέον να «φορτώσει» στα γυαλιά διαφορετικά διαμορφωμένες απεικονίσεις τις οποίες ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί εύκολα μέσω του τηλεχειριστηρίου ανάλογα με τη δραστηριότητα που θέλει να επιτελέσει κάθε φορά – π.χ. να περπατήσει σε ανοιχτούς χώρους, να παρακολουθήσει θέατρο, να διαβάσει κ.λ.π.

Παράλληλα ο ειδικός οπτομέτρης μπορεί να «περάσει» στα γυαλιά διαφορετικές ασκήσεις, ειδικά προσαρμοσμένες για τον κάθε χρήστη, ώστε σταδιακά να βελτιώσουν την οπτική του ικανότητα. Το λογισμικό συγκρατεί στη μνήμη του το ιστορικό χρήσης έτσι ώστε ο ειδικός να παρακολουθεί την εξέλιξη του ασθενούς και να προσαρμόζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το σύστημα ανάλογα με τη βελτίωσή του.

Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε πολλά νοσοκομεία της Ισπανίας οι ασθενείς ανέφεραν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους χάρη στο Retiplus. Όπως διαπιστώθηκε, όχι μόνο εμφάνισαν αύξηση του εύρους του οπτικού πεδίου τους, αλλά επί πλέον με τη χρήση του συστήματος ο εγκέφαλός τους φάνηκε να «εκπαιδεύεται» ώστε να βλέπει μια περισσότερο διευρυμένη εικόνα χωρίς το βοήθημα.

Διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο

Το Retiplus αναπτύχθηκε από ισπανούς ερευνητές με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Κυκλοφόρησε μόλις σε τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Το σύστημα είναι απολύτως εξειδικευμένο και μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από εκπαιδευμένο ειδικό οπτομέτρη, γι’ αυτό προς το παρόν διατίθεται μόνο σε δέκα κέντρα στον κόσμο.

Το κέντρο ειδικών προβλημάτων όρασης του οίκου οπτικών Σκούταρη είναι ένα από αυτά, με αποκλειστική αρμοδιότητα για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Χαρακτηριστικά

2 οθόνες Si OLED
Οπτικό πεδίο: 23º
Αριθμός pixels: 921.600
Λειτουργικό : Android 5.1
Συχνότητα λειτουργίας οθόνης: 30 Hz
Κάμερα: 5 εκατομμύρια pixels
Μνήμη: 16 GB
Διαστάσεις γυαλιών: 181mm x 194mm x 31mm (πλάτος x μήκος x ύψος)
Βάρος γυαλιών: 119 gr
Διαστάσεις τηλεχειριστηρίου : 116mm x 56mm x 23mm (πλάτος x μήκος x ύψος)
Βάρος τηλεχειριστηρίου : 129 gr