Τι είναι ο Οπτομέτρης
Τι είναι ο Οπτομέτρης
18 Σεπτεμβρίου 2017
Μεγεθυντικοί Φακοί
20 Σεπτεμβρίου 2017
Γυαλιά Όρασης

Η πρώτη καταγεγραμμένη ύπαρξη γυαλιών όρασης σημειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αιώνα στην Ιταλία. Η ζήτηση όμως εκτινάχθηκε μετά την εφεύρεση της τυπογραφίας το 1464 από τον Γουτεμβέργιο όπου τα βιβλία έγιναν προσβάσιμα σε όλους, ενώ τον 17ο αιώνα η έκδοση των πρώτων εφημερίδων οδήγησε στην κατακόρυφη άνοδο στο εμπόριο των γυαλιών όρασης.
Κατά την πρώιμη περίοδο των γυαλιών όρασης οι σκελετοί κατασκευάζονται από ξύλο, κέρατο και κόκκαλο. Αργότερα κυκλοφόρησαν δερμάτινοι σκελετοί όπως και σκελετοί από κέλυφος χελώνας, μπρούτζο, ατσάλι, ασήμι και χρυσό. Σήμερα οι περισσότεροι σκελετοί κατασκευάζονται από υπό αλλεργικό πλαστικό και από κράματα μετάλλων (νικέλιο, χαλκό, σίδηρο και μαγγάνιο) καθώς και από τιτάνιο, βερύλλιο, αλουμίνιο και ανθρακόνημα σε πολλά σχέδια και χρώματα. Κάποιες εταιρίες κάνουν τη διαφορά φτιάχνοντας σκελετούς από ξύλο, κέρατο και χρυσό.

Το υλικό κατασκευής των οφθαλμικών φακών των γυαλιών όρασης μπορεί να είναι κρύσταλλο ή πλαστικό. Οι οφθαλμικοί φακοί από κρύσταλλο προσφέρουν άριστη οπτική απόδοση, είναι όμως βαρείς και επικίνδυνοι να σπάσουν και να τραυματίσουν τα μάτια. Στις μέρες μας οι πλαστικοί οφθαλμικοί φακοί (polycarbonate και υψηλής διάθλασης) είναι πιο δημοφιλείς γιατί υπερέχουν σε βάρος, σε πάχος, σε ασφάλεια και σε αισθητική χωρίς να υπολείπονται διαύγειας και ευκρίνειας.
Οι οφθαλμικοί φακοί των γυαλιών όρασης μπορούν να έχουν ανακλαστικές επιστρώσεις που βοηθούν στην όραση και αυξάνουν την καθαρότητα του φακού καθώς και την αντίληψη των φωτεινών αντιθέσεων (contrast).

Τα γυαλιά όρασης εξουδετερώνουν τα διαθλαστικά προβλήματα όρασης όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία ή και το συνδυασμό αυτών.
Τα γυαλιά όρασης μπορούν να είναι μονοεστιακά, διπλοεστιακά ή πολυεστιακά (για μια, δύο ή όλες τις αποστάσεις), λευκά ή φωτοχρωμικά (σκουραίνουν στον ήλιο).

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;