Αστιγματισμός
Αστιγματισμός
17 Σεπτεμβρίου 2017
Υπερμετρωπία
Υπερμετρωπία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Πρεσβυωπία

Στα μέσα του 19ου αιώνα το προσδόκιμο ζωής στις αναπτυγμένες κοινωνίες δεν ξεπερνούσε τα 45 χρόνια και η πρεσβυωπία ήταν το πρόβλημα των πρεσβυτέρων. Η πρεσβυωπία εκδηλώνεται ως διαθλαστική ανωμαλία σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας 45-50 ετών.
Σήμερα 1.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι πρεσβύωπες και μέχρι το 2020 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 1.4 δισεκατομμύρια.
Η πρεσβυωπία οφείλεται στην απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού που έχει σαν συνέπεια τη μείωση της ικανότητας προσαρμογής και την αδυναμία εστίασης στις κοντινές αποστάσεις.
Βασικά γνωρίσματα της πρεσβυωπίας είναι η δυσκολία εκτέλεσης κοντινής εργασίας, απομάκρυνση των γραπτών κειμένων και ανάγκη περισσότερου φωτισμού. Η οπτική οξύτητα και η ευαισθησία στις φωτεινές αντιθέσεις είναι χαμηλότερες του κανονικού.
Η αποκατάσταση της πρεσβυωπίας γίνεται αντιρροπώντας οπτικά τα συμπτώματα με γυαλιά όρασης ή φακούς επαφής.
Η συνταγογράφηση της διόρθωσης της πρεσβυωπίας είναι εξατομικευμένη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο Οπτομέτρης αξιολογεί τις συνήθειες, τις ασχολίες και τις ανάγκες εργασίας του κάθε ανθρώπου και επιλέγει τα καταλληλότερα γυαλιά ή φακούς επαφής.

Τα γυαλιά πρεσβυωπίας μπορεί να είναι απλά, διπλοεστιακά ή πολυεστιακά.

Τα απλά γυαλιά συνιστώνται για τους νέους πρεσβύωπες, ενώ η απόσταση στην οποία έχουν αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένη.

Τα διπλοεστιακά έχουν μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ μακρινής και κοντινής όρασης. Χρησιμοποιούνται από εκείνους που φορούσαν γυαλιά για μακριά και προέκυψε η ανάγκη χρήσης γυαλιών και για κοντά. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι συνδυάζουν μακρινή και κοντινή διόρθωση.

Τα πολυεστιακά γυαλιά παρέχουν καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις, αλλά είναι κατάλληλα μόνο για όσους φορούν γυαλιά συνεχώς, έχουν δηλαδή ανάγκη διαθλαστικής διόρθωσης και για μακριά. Οι πολυεστιακοί φακοί δεν έχουν εμφανή διαχωριστική γραμμή, αλλά έχουν πολλαπλές διαβαθμίσεις της διοπτρικής τους δύναμης. Αυτό τα κάνει ιδιαίτερα λειτουργικά στην οδήγηση, γιατί μπορεί κανείς να έχει άριστη οπτική απόδοση για μακριά και συγχρόνως να βλέπει καλά τόσο από τους καθρέπτες όσο και τα όργανα του αυτοκινήτου. Στην εργασία βοηθούν γιατί με αυτά η εικόνα για μακριά, για τον ηλεκτρονική υπολογιστή και για κοντά είναι πολύ ικανοποιητική, ενώ για όσους διαβάζουν πάρα πολλές ώρες δεν ενδείκνυνται μίας και η εστία που αφορά στην κοντινή όραση είναι περιορισμένη. Γι’ αυτό το σκοπό όσοι φορούν πολυεστιακά γυαλιά και είναι λάτρεις των βιβλίων είναι προτιμότερο να έχουν για το διάβασμα ένα ζεύγος απλών γυαλιών πρεσβυωπίας. Τα προκατασκευασμένα γυαλιά πρεσβυωπίας έχουν φακούς κακής ποιότητας κινέζικης προέλευσης, ενώ τα οπτικά κέντρα των φακών τους είναι συγκεκριμένα. Γι’ αυτούς τους λόγους προκαλούν συχνά πονοκεφάλους και κούραση στα μάτια.

Για τους χρήστες φακών επαφής η πιο καλή λύση είναι η χρήση απλών γυαλιών πρεσβυωπίας σε συνδυασμό με τους φακούς επαφής.
Μία εναλλακτική είναι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής, οι οποίοι έχουν οπτικές ζώνες διαφορετικής ισχύος για μακρινή και κοντινή όραση.

Η πρεσβυωπία αυξάνεται προοδευτικά με το πέρασμα των χρόνων, γι’ αυτό και οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και πρέπει να αποφεύγονται.

Πρεσβυωπία

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;