Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η επικράτηση της μυωπίας στις ασιατικές χώρες αγγίζει το 70%-90% του πληθυσμού, το 30%-40% στην Ευρώπη και στην Αμερική και μόλις το 10%-20% στην Αφρική. Τα ποσοστά των ανθρώπων με μυωπία αυξάνονται με το μορφωτικό επίπεδο.
Το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μυωπία. Στην Ελλάδα το 36,8% των εφήβων μεταξύ 15-18 ετών έχουν μυωπία.
Η μυωπία είναι μία διαθλαστική ανωμαλία που επιτρέπει να φαίνονται καλά μόνο τα κοντινά αντικείμενα ενώ τα μακρινά διακρίνονται θολά. Ο βολβός των ματιών των ανθρώπων με μυωπία είναι πιο επιμηκυμένος με αποτέλεσμα οι φωτεινές ακτίνες από τα απομακρυσμένα αντικείμενα να εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αντίθετα οι ακτίνες από τα κοντινά αντικείμενα εστιάζονται κανονικά πάνω στον αμφιβληστροειδή. Πιο σπάνια η μυωπία οφείλεται στην αυξημένη κυρτότητα του κερατοειδούς χιτώνα και του κρυσταλλοειδή φακού.
Η μυωπία διακρίνεται σε:
Η καλύτερη και πιο ασφαλής εξουδετέρωση της μυωπίας γίνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής. Φακοί τελευταίας τεχνολογίας με ειδική λέπτυνση και επιστρώσεις επιτρέπουν στους διοπτροφόρους μύωπες να φορούν γυαλιά μυωπίας ιδιαίτερα καλαίσθητα.
Οι φακοί επαφής ενδείκνυνται ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που τα δύο μάτια έχουν διαφορά μυωπίας ίση ή μεγαλύτερη από 4.00dp (ανισομετρωπία), όταν ασχολούνται με κάποιο άθλημα, όταν η μυωπία είναι υπερβολικά μεγάλη ή όταν συνδυάζεται με αστιγματισμό.
Ο ιδανικός τρόπος για να περιοριστεί η αύξηση της μυωπίας ή/και να σταθεροποιηθεί η μυωπία είναι η χρήση ημίσκληρων φακών επαφής. Η καθημερινή χρήση ημίσκληρων φακών επαφής για μυωπία ελαχιστοποιεί την αύξηση της μυωπίας ενώ παράλληλα εξουδετερώνει τον αστιγματισμό, αν υπάρχει, προσφέροντας όραση κατά πολύ ανώτερη από τους μαλακούς φακούς επαφής καθώς και ιδανική οξυγόνωση του κερατοειδούς (οι ημίσκληροι φακοί επαφής έχουν μικρή διάμετρο).
Ο Οπτομέτρης είναι ο ειδικός επιστήμονας για την άρτια εφαρμογή των φακών αυτών.
Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;