Όραση και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
Όραση και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
10 Σεπτεμβρίου 2017
Ξηροφθαλμία και Αίσθηση Στεγνών Ματιών
Ξηροφθαλμία και Αίσθηση Στεγνών Ματιών
16 Σεπτεμβρίου 2017

Πολλοί άνθρωποι έχουν μεγάλη ευαισθησία στο δυνατό φως. Αυτή η έντονη ενόχληση δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα άλλων καταστάσεων.

Τι μπορεί να προκαλέσει φωτοφοβία

Η πιο συχνή αιτία είναι η ξηροφθαλμία (έλλειψη δακρύου), η ημικρανία συχνά συνοδεύεται από φωτοφοβία, όπως και ο καταρράκτης, αλλά το ίδιο συμβαίνει και σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό μετά την επέμβαση καταρράκτη μίας και ο οφθαλμός «χάνει» τον κρυσταλλοειδή φακό που αποτελούσε φυσικό φίλτρο και προστάτευε από τον ήλιο και το φως.
Επίσης, είναι αρκετά τα φάρμακα που έχουν σαν παρενέργεια τη φωτοφοβία, και ειδικά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη χημειοθεραπεία.
Φυσικά οι άνθρωποι με ανοιχτό χρώμα ματιών είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στο φως.

Φωτοφοβία μπορεί να έχει κάποιος όχι μόνο στον ήλιο αλλά και στο τεχνητό φωτισμό. Το πιο επώδυνο για τα μάτια μήκος κύματος φωτός είναι η μπλε ακτινοβολία (μπλε φως) που εκπέμπεται από τις οθόνες του υπολογιστή, του κινητού και της τηλεόρασης. Σε αυτήν την περίπτωση η χρήση των φακών CSR καθίσταται απαραίτητη, μιας και είναι τα μοναδικά φίλτρα που απορροφούν στο 100% το μπλε φως και έτσι τα μάτια προστατεύονται και δεν ενοχλούνται.
Για τον ήλιο, όταν η φωτοφοβία είναι σημαντική, δεν αρκούν τα απλά γυαλιά ηλίου, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου με φίλτρο UVA + UVB + BLUE LIGHT.

Φωτοφοβία

 

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;