Κερατόκωνος
Κερατόκωνος
16 Σεπτεμβρίου 2017
Οπτική Δυσλεξία
Οπτική Δυσλεξία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Δυσχρωματοψία

Δυσχρωματοψία είναι η αδυναμία διάκρισης κάποιων χρωμάτων ή χρωματικών διαφορών. Οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσχρωματοψία μπορούν να δουν τα χρώματα αλλά δυσκολεύονται να διακρίνουν συγκεκριμένες αποχρώσεις. Η πιο συνηθισμένη σχετίζεται με την αδυναμία διάκρισης του κόκκινου χρώματος (πρωτανοπία ή πρωτανοψία) και η λιγότερο συχνή, με την αδυναμία διάκρισης του πρασίνου χρώματος (δευτερανοπία ή δευτερανοψία).
Η πρωτανοπία και η δευτερανοπία είναι συνήθως κληρονομικές και οφείλονται σε ένα φυλοσύνδετο υπολειπόμενο γονίδιο το οποίο περνάει από τη μητέρα στο γιο. Δυσχρωματοψία έχει περίπου το 8% των ανδρών και μόλις το 0.5% των γυναικών.
Δυσχρωματοψία μπορεί να δημιουργήσει η λήψη κάποιων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, καρδιακών και νευρολογικών νόσων αλλά και νόσοι όπως ο διαβήτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η λευχαιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η νόσος του Parkinson’s και η νόσος του Alzheimer’s.
Η δυσχρωματοψία αντιμετωπίζεται και αποκαθίσταται πλήρως με τη χρήση ειδικών γυαλιών και φακών επαφής κατασκευασμένων στην Αμερική. Τα ειδικά γυαλιά και φακοί επαφής εφαρμόζονται αποκλειστικά από τον εξειδικευμένο Οπτομέτρη, έπειτα από επισταμένο έλεγχο της έγχρωμης όρασης.

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;