Τα μάτια και η όρασή μας επηρεάζονται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών από το καθημερινό διαιτολόγιο συμβάλλει αρνητικά στη λειτουργία της όρασης.
Για τη θωράκιση της όρασης απαιτείται αυξημένη και συστηματική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.
Βιταμίνες
Ο οργανισμός μας προμηθεύεται τις βιταμίνες από τις τροφές, δεν τις παράγει ο ίδιος.
Οι πιο σημαντικές βιταμίνες για την όραση μας είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και η βιταμίνη E.
Βιταμίνη A (Ρετινόλη)
Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι και τα αυγά. Η ρετινόλη συμβάλλει στο σχηματισμό της ροδοψίνης, η οποία εντοπίζεται στα ραβδία.
Βιταμίνη C
Ο ρόλος της είναι αμιγώς αντιοξειδωτικός. Τη βρίσκουμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μάτια, περίπου 10-15 φορές περισσότερο από ό,τι στο πλάσμα του αίματος. Προστατεύει την ωχρά κηλίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η βιταμίνη C σε συνεργασία με τα καροτενοειδή επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη.
Βιταμίνη Ε (Τοκοφερόλες)
Είναι αντιγηραντική, λιποδιαλυτή και ισχυρά αντιοξειδωτική. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Προστατεύει τις πρωτεάσες, που περιέχονται στο φακό του ματιού, από τη φωτο-οξειδωτική καταστροφή και, έτσι, περιορίζει τη θόλωσή του, δηλαδή τον καταρράκτη. Η λήψη της βιταμίνης Ε μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της πιο δημοφιλούς εκφυλιστικής νόσου, της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια η βιταμίνη Ε προσφέρει ελαστικότητα στα αγγεία. Τη βιταμίνη Ε τη βρίσκουμε στα σκούρα πράσινα λαχανικά, στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς και, φυσικά, στο ελαιόλαδο.
Ιχνοστοιχεία
Σελήνιο
Προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη καθώς και τα νευρικά κύτταρα του οπτικού νεύρου από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. Σε περίπτωση ανεπάρκειας του οργανισμού σε σελήνιο, έχουμε πρόωρη εμφάνιση καταρράκτη. Το σελήνιο το προμηθευόμαστε από το σουσάμι, τα θαλασσινά και το κόκκινο κρέας.
Ψευδάργυρος
Τον χρειάζεται κάθε κύτταρο για την καλή λειτουργία, αλλά και την αναπαραγωγή του. Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ψευδαργύρου στον αμφιβληστροειδή. Η έλλειψή του δημιουργεί φωτοφοβία. Η μεγαλύτερη πηγή ψευδαργύρου είναι τα κονσερβοποιημένα ψάρια, τα στρείδια και το γάλα.
Αντιοξειδωτικά
Φυσικά αντιοξειδωτικά είναι:
Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;