Βεντούρης Φραγκούλης – 35 ετών – Κίμωλος

Καρπούζι-θρεπτική «βόμβα» για την όραση
Καρπούζι-θρεπτική «βόμβα» για την όραση
29 Ιουλίου 2018
Μαρτυρίες ασθενών
Καλλιόπη Σαραντίδη – Χαλκίδα
7 Σεπτεμβρίου 2018
Μαρτυρίες ασθενών

Στο σχολείο, όταν πήγαινα β´δημοτικού, η δασκάλα αντιλήφθηκε ότι είχα πρόβλημα όρασης και έτσι οι γονείς μου με πήγαν στην Αθήνα για να κάνω εξετάσεις όπου βρέθηκε πως έχω τη νόσο Stargardt, μια πάθηση που προκαλεί χαμηλή όραση. Για να ανταπεξέλθω στο σχολείο αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε δικό μας φωτοτυπικό για να εντυπώνω τα μαθήματα μου σε μεγέθυνση.
Στην εφηβεία μου συνειδητοποίησα πως ή θα δυναμώσω και θα τα καταφέρω ή θα μείνω στάσιμος.Πιστεύω πως αν ήμουν απόλυτα υγιής, δεν θα είχα καταφέρει τόσα πράγματα. Το πρόβλημα της όρασης ήταν το κίνητρο για να δυναμώσω. Τώρα πια χαίρομαι να εξηγώ τι έχω γιατί δεν το αντιμετωπίζω σαν πρόβλημα.
Σπούδασα στην Αθήνα στη Γυμναστική Ακαδημία,έμεινα μόνος μου και έμαθα να κάνω τα πάντα. Δουλεύω από 14 ετών στον τουριστικό κλάδο. Η Πρόνοια μου έχει βγάλει ποσοστό αναπηρίας 85% λόγω χαμηλής όρασης, αλλά εγώ δεν τα παρατάω.

Διάβασα στην εφημερίδα ένα άρθρο της κας Τατιάνας Σκούταρη και αποφάσισα να την επισκεφτώ. Από το 2014 που με ανέλαβε ότι παλιά γυαλιά είχα, μπήκαν στο συρτάρι. Πήρα το ειδικό βοήθημα για διάβασμα και επιτέλους από το Α3 μέγεθος που διάβαζα μέχρι τότε, πήγα κατ´ευθείαν σε κανονικό μέγεθος για πρώτη φορά στη ζωή μου. Μόνο με τη χρήση αυτού του βοηθήματος χαμηλής όρασης, ενεργοποιήθηκε το οπτικό νεύρο και αυξήθηκε η περιφερική μου όραση, με συνέπεια να βλέπω ευθεία, γιατί μέχρι τότε αλληθώριζα.
Μετά από συνεχή προσπάθεια κατάφερα να περάσω στο μακρινό βοήθημα που το ήθελα από την αρχή. Ήταν κρυφή επιθυμία και τα κατάφερα!Περίμενα,αλλά άξιζε. Το φοράω συνέχεια και παντού,όπου κι αν πάω,ότι κι αν κάνω και φυσικά το φοράω και στη δουλειά μου. Είναι ένα όμορφο gadget. Με βοηθάει να κινούμαι άνετα. Να βλέπω λεπτομέρειες που δεν έβλεπα και να έχω καθαρή εικόνα από απόσταση. Μπόρεσα στους λίγους μήνες που το φοράω να συνδυάζω τα δύο μάτια πολύ αποτελεσματικά : το δεξί με βοηθάει να περπατάω ενώ συγχρόνως το αριστερό μου επιτρέπει να βλέπω καθαρά λεπτομέρειες και χρώματα. Τα μάτια μου συνεργάζονται θαυμάσια. Νιώθω μεγάλη αυτοπεποίθηση. Τα πάντα είναι θέμα οπτικής και θέλησης. Δεν παραιτούμαι ποτέ. Όλα γίνονται.

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;