Χρειάζεται ο σκύλος μου γυαλιά;

Πόσο κινδυνεύει η όρασή μας από την υπεριώδη ακτινοβολία;
24 Ιουλίου 2010
Μαρτυρίες ασθενών
Φαφαλιού Άννα – Αθήνα
15 Δεκεμβρίου 2015
Χρειάζεται ο σκύλος μου γυαλιά;

• Πόσο καλά βλέπει ο σκύλος μου;
• Διακρίνει τα χρώματα;
• Αναγνωρίζει φυσιογνωμίες;
Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες για τους τετράποδους φίλους μας.

Η όραση των σκύλων διαφέρει σημαντικά από τη δική μας. Οι άνθρωποι, χάρη στο μεγάλο αριθμό κωνίων που έχει ο αμφιβληστροειδής μας, βλέπουμε καλύτερα την ημέρα και γενικότερα όταν υπάρχει έντονος φωτισμός. Ο σκύλος, αντίθετα, διακρίνει πολύ καλύτερα (τέσσερις φορές περισσότερο από τον άνθρωπο) στο αμυδρό φως και στο σκοτάδι, ενώ το δυνατό φως, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, περιορίζει σημαντικά την όρασή του. Αυτή η ικανότητα του σκύλου να αναγνωρίζει και να κινείται καλύτερα σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

1. Ο αμφιβληστροειδής αποτελείται ως επί το πλείστον από ραβδία. Οι φωτοϋποδοχείς αυτοί ενεργοποιούνται στο σκοτάδι.
2. Ο αμφιβληστροειδής του σκύλου διεγείρεται δύο φορές, μία κατά την είσοδο και μία κατά την έξοδο του φωτός από το μάτι, χάρη στο χοριοειδές ταπήτιο που βρίσκεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα (γι’ αυτό τα μάτια τους «καθρεφτίζουν» τη νύχτα). Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η νυχτερινή όραση.
3. Η διάμετρος της κόρης των ματιών τους (το διάφραγμα, δηλαδή) είναι πολύ μεγαλύτερη από του ανθρώπου και έτσι συλλέγει περισσότερο φως.

• Ο άνθρωπος έχει οπτική οξύτητα 10/10 (οπτική οξύτητα είναι η ικανότητα του ματιού να αναγνωρίζει τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου μεμονωμένα και ξεκάθαρα), ο σκύλος έχει μόνο 3/10-4/10.
• Οι σκύλοι έχουν διαφορετική αντίληψη των χρωμάτων. Δεν αναγνωρίζουν το πράσινο και το κόκκινο χρώμα. Η αντίληψη των χρωμάτων περιορίζεται στις αποχρώσεις του γκρι, αλλά κάποιες νεότερες έρευνες αποδεικνύουν πως είναι πολύ πιθανό να βλέπουν το κίτρινο και το μπλε χρώμα, καθώς και τα παράγωγά τους.
• Οι σκύλοι έχουν μεγάλη ευχέρεια να αντιληφθούν οτιδήποτε αντικείμενο κινείται. Δηλαδή, μπορούν να δουν ένα κινούμενο στόχο από τα 800-900 μέτρα, ενώ αν το αντικείμενο είναι σταθερό χρειάζεται να πλησιάσουν στα 500 μέτρα για να το αναγνωρίσουν.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να φορέσει γυαλιά ο σκύλος;
Τα γυαλιά για σκύλους δεν εξουδετερώνουν τυχόν διαθλαστικές ανωμαλίες (όπως η μυωπία, υπερμετρωπία), είναι γυαλιά προστασίας και φίλτρα. Προφυλάσσουν από την επιπεφυκίτιδα, τη χρόνια επιφανειακή κερατίτιδα, γνωστή ως pannus, την ιριδοκυκλίτιδα και άλλες οφθαλμικές παθήσεις που δημιουργούν φωτοφοβία.
1. Όλα τα σκυλιά που έχουν ανοιχτό χρώμα τρίχωμα έχουν πολύ πιο ευαίσθητα μάτια και χρειάζεται να φορούν γυαλιά. Συμβαίνει δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τους ανθρώπους που έχουν ανοιχτό χρώμα επιδερμίδα και ίριδα ματιών (χάσκυ) και κατά συνέπεια λιγότερη μελανίνη.
2. Ράτσες σκύλων, όπως τα πεκινουά, που παρουσιάζουν έντονο εξόφθαλμο και τραυματίζουν πολύ συχνά τα μάτια τους.
3. Σκύλοι με έντονη προδιάθεση, λόγω ράτσας, στην επιπεφυκίτιδα (μαλτίζ, λαμπραντόρ, λάσα άπσο, κανίς). Αυτό δημιουργεί έντονη δακρύρροια και περιορίζει την όρασή τους. Σκύλοι που παθαίνουν συχνά έλκη στον κερατοειδή (κερατίτιδα), καθώς και ράτσες σκύλων, όπως τα λαμπραντόρ και τα γκόλντεν ριτρίβερ, με κληρονομική προδιάθεση για την εκφυλιστική αλλοίωση των ραβδίων και των κωνίων (P.R.A.). Επίσης, απαραίτητα είναι τα γυαλιά όταν υπάρχει γλαύκωμα ή/και καταρράκτης, όπως και μετά από επέμβαση καταρράκτη, αλλά και σε περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί διαβήτης ή έχει γίνει εξόρυξη ματιού.

Τα μάτια των σκύλων δέχονται πολύ περισσότερη ακτινοβολία μέσω αντανάκλασης σε σχέση με τον άνθρωπο, επειδή απέχουν μόλις 25cm-60cm από το έδαφος, ανάλογα με το ύψος τους. Όλοι οι σκύλοι ανεξαιρέτως, όταν βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο, όπως και όπου υπάρχει χιόνι, θαμπώνει πολύ η όρασή τους από το έντονο φως και έτσι πολύ συχνά τραυματίζονται. Επίσης, κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να συμβεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον κερατοειδή τους. Αυτό καθιστά αναγκαία τη χρήση γυαλιών.

Τους ίδιους κινδύνους διατρέχουν τα σκυλιά που βγάζουν το κεφάλι τους από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή ανεβαίνουν στη μηχανή, όπου ο αέρας και η σκόνη μπορεί πολύ εύκολα να τραυματίσει τα μάτια τους.

Τέλος, μία άλλη κατηγορία σκύλων που πρέπει να χρησιμοποιεί τα προστατευτικά γυαλιά είναι τα κυνηγόσκυλα, όπου χρειάζεται να κινηθούν ανάμεσα σε θάμνους και αγκάθια. Η χρήση γυαλιών τα βοηθά να βλέπουν και να εντοπίζουν πολύ πιο γρήγορα το θήραμα χωρίς να κινδυνεύουν τα μάτια τους από χτύπημα ή γρατζουνιές.

Οι φακοί των γυαλιών πρέπει να είναι άθραυστοι, απορροφητικοί, αντιθαμβωτικοί, εφάμιλλοι ποιοτικώς των δικών μας φακών και να προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία 100%. Ο σκελετός έχει δύο λουράκια που πιάνουν το ένα πίσω στο κεφάλι και το άλλο κάτω από τη σιαγόνα, εφαρμόζοντας άριστα στο κεφάλι του σκύλου. Ένα αφρώδες υλικό εφάπτεται του σκελετού και δεν επιτρέπει να περάσει το φως, ενώ πλευρικοί αεραγωγοί επιτρέπουν τη σωστή οξυγόνωση των ματιών. Τα γυαλιά τα δέχεται ευχάριστα ο σκύλος στον ήλιο και όπου υπάρχει φως.

Καλό θα ήταν, όπως και εμείς προστατεύουμε τα μάτια μας και φοράμε γυαλιά ηλίου, το ίδιο να κάνουμε και με τους πιστούς φίλους μας. Έτσι, ο σκύλος μας θα βλέπει και θα αναγνωρίζει καλύτερα και δε θα είναι πλέον εκτεθειμένος, φορώντας τα γυαλιά του, στην υπεριώδη ακτινοβολία, στη σκόνη και στον αέρα.

Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;